Passiflora
  • plant_Helenium detail.jpg

Zadenbieb Passiflora

Bij Passiflora is een nieuwe Zadenbieb geopend.

De zadenbieb van Passiflora

Het is een mooie najaarsactiviteit van zorgkwekerij Passiflora in Drachten. De werknemers verzamelen zorgvuldig zaden van de eenjarige planten in de borders. Najaarspret dus. Ook de nazomer is nu echt voorbij en aan de stengels waar de kleurige bloemen feest vierden zijn de zaden gevormd die nu geoogst worden. Zaden plukken, drogen en soort bij soort in zakjes doen; ze hebben er plezier in, de werknemers van de kwekerij, want het is leuk om nu al aan de volgende zomer te werken. Binnen is het droog en warm, de werknemers van de zorgkwekerij vinden het dus een fijn werkje voor in de herfst.

Al vele jaren staat Passiflora bekend als mooie vaste planten- en ook siergrassenkwekerij in de regio, de laatste jaren kwamen er eetbare planten en eenjarige bloemen bij. Eenjarigen veroorzaken mooie kleurexplosies in de tuin, daarom worden de zaden van de sterkste planten verzameld tot ze in de lente voor weinig geld weer verkocht kunnen worden om eenmaal weer uitgezaaid veel tuinen op te vrolijken.

Geïnspireerd door de Stichting Zadenbibliotheek Fryslân heeft Passiflora sinds vorige week nu ook een eigen zadenbieb. Een deel van de zadenoogst van bloemen en van eetbare planten uit de eigen borders belandt in deze bieb. Passiflora volgt hierbij graag  adviezen van de grote broer Fryslân: geen gebruik van kunstmest en ook zeker geen bestrijdingsmiddelen.

Het gebeurt al dat vaste klanten zaden komen brengen en dan ook weer wat zaden mee terug nemen, een beetje ruilen dus. Om dit te stimuleren en verder uit te breiden werd er besloten hier vorm aan te geven door het starten van ook een ‘zadenbibliotheek’. Zo’n initiatief kan alleen slagen met de enthousiaste hulp van vakbekwame vrijwilligers. Drie hulpvaardige ‘Tuinambassadeurs Smallingerland’ hebben voor de Passiflora-zaden de weg naar Passiflora gevonden . . . Hoera, driewerf Hoera!

Passiflora ligt in de woonwijk Maartenswouden aan de akkers 5 en is geopend op werkdagen. Voor meer informatie verwijzen we graag naar Passiflora.Talant.nl.